miércoles, 9 de marzo de 2016

Activitats Anti-Bullying

"La educación es la vacuna contra la violencia."
Olmos, Edward James

El bullying és una experiència que sempre es recorda i que pot arribar a tenir grans conseqüències en un futur.

Tot seguit es presenten una sèrie d'activitats per tractar-lo:


Nom de l’activitat: La cadira calenta. 

Durada: n hores fins que tots els alumnes passin per la cadira central.
Alumnat: La següent activitat es realitza en classes on l’edat de l’alumnat varia entre els 10 i 16 anys, ja que és l’edat on és més freqüent trobar-se amb aquestes situacions.

● Objectius psicològics: Empatitzar amb els companys.
● Activitat: Un alumne de la classe s’asseu al mig de l’aula. Entre tots els companys elaboren una llista de cinc qualitats o virtuts a destacar del company (característiques positives). D’aquesta manera el mateix individu que està assegut a la cadira li puja l’autoestima, es coneix millor a ell mateix, per tant, arribant a estar més segur d’ell mateix. Mirant des del costat invers, veiem com els alumnes de la classe aprenen a veure les qualitats de les persones, ja que normalment ens quedem sempre, i més en l’edat juvenil, amb els defectes dels companys per tal de poder-los atacar en un moment concret.
Per finalitzar, comentar que tothom passarà per aquesta cadira, sent durant uns minuts un gran protagonista dins d’aula.


Nom de l’activitat: Les dues fileres

L'activitat és positiva pel dinamisme i la interacció entre els companys, fet que crea un ambient de treball divertit i comunicatiu però cal estar-ne al cas perquè no es converteixi en un caos.
Reflexionar sobre les accions, sentiments i estímuls ajuden a identificar-los amb més facilitat en situacions reals.
Seria interessant tenir present que els sentiments no són dolents expressar-los. Per exemple, lligar tristesa com un concepte negatiu i relacionar-lo amb maltractament pot conduir a que l'alumnat no vulguin expressar aquest sentiment.

Nom de l'activitat: Role-Play - Acossadors

El fet de plantejar una obra teatral és una idea enriquidora, primer perquè serà més fàcil que els individus associïn l'obra a situacions reals que puguin succeïr o que hagin viscut directa o indirectament.
Aquesta activitat preten que els observadors no siguin passius i actuin en contra l'assetjament. Debatre les actuacions dels diferents observadors, reforça i dota de recursos a aquests quan es trobin en un cas real.
S'ha de tenir en compte però, que no és una activitat d'una sola sessió, ja que es demanen diferents obres teatrals que s'hauran d'interpretar a l'aula a més a més d'escollir un eslògan i fer un vídeo que participarà en un concurs mitjançant votacions.


Nom de l'activitat: Defensa - "Sin perdón"

L'activitat és similar a l'anterior, però és interessant donar un cop d'ull a les qüestions de reflexions que es plantejaran al final de la sessió.

I... Quina és la teva activitat anti-bullying?
 

1 comentario:

  1. Què n'opines tu de cada una? Les aplicaries? quan i en quina situació?

    ResponderEliminar